Jiri Borovy

Sebevražedný oddíl – 95 %

16. 08. 2016 12:56:01
Mám svojí sbírku Supermanů a Batmanů na Blu-ray a DVD. Od Snydera přes Nolana až k Burtonovi. Z celého universa DC Comics k nám přišel nový film. Sebevražedný oddíl.

Co nám to tedy přineslo? Něco velkého, nebo jen nechybějící článek do filmů z celého Supermanova a Batmanova universa?

Světe div se, je to něco velkého a úspěšného. Ve světě, který aktuálně řídí Snyder spolu s Batmanem se opravdu našlo čerstvé dílo, které z ostatních filmů, o Supermanovi nebo Batmanovi, vyčnívá.

Do Sebevražedného oddílu dáme přítelkyni Jokera (Harley Quinn – Margot Robbie), nejlepšího střelce vesmíru Deadshota (Will Smith) a další už méně slavné osobnosti záporáckého světa. Do jejich rolí obsadíme mladé hvězdy, které mají už několik slavných filmů za sebou, ale ještě se jim nepodařilo najít film, po kterém si můžete říct, ten je slavný herec. Po dvojici Margot Robbie a Will Smith je to hvězdou nižší záře Joel Kinnaman, který se proslavil remakem Robocopa. Nesmíme zapomenout i na Scotta Eastwooda, který už vystrkuje růžky po svém otci.

Tím, že jde o svět film Supermana i Batmana zároveň, tak nesmíme zapomenout i na to, že se můžou objevit i camea. Tím nejdůležitějším je návrat Batmana, který hraje velmi vedlejší, ale i přesto důležitou, roli a už druhé cameo (po filmu Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti) má Flash.

David Ayer je režisérem takových hitů jako jsou Železná srdce i S.W.A.T., a tak se producentům podařilo sehnat režiséra, který mimo režii zvládá i řemeslo scenáristiky. To, že si sám režisér natočil svůj vlastní scénář je opravdu ku prospěchu celého filmu. Opravdu ví, jak své herce přimět ke své vizi, která v rámci DC, vyčnívá.

To, že Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti nebyl až tak úspěšný film, jak se očekávalo, to už teď všichni víme. Druhý film ze světa Supermana, tentokrát v hlavních rolích se záporáky, se tentokrát povedl. Je to čerstvý a hravý film, se kterým se budete dobře bavit. Neuškodily mu ani dotáčky, ani camea Batmana, kterého bohužel v podání Bena Afflecka musím ignorovat. Asi Ben Affleck ztloustnul, nebo to dělá jeho nový oblek, že mu jeho akčnost vůbec nevěřím. V nejnovějším Supermanovi jsem mu alespoň starší pojetí Batmana věřil, ale teď vůbec ne. To je jediná výtka k filmu.

Parta herců od Willa Smithe po Joelu Kinnamana vytvořila dobrou partu, na které je vidět vzájemná podpora a spolupráce. Zdárně doplňují celou partu i CGI triky (nevěřím tomu, že Adewale Akinnuoye-Agbaje byl jenom namaskován) a vhodně zvolené masky v kombinaci s přesnými detaily jednotlivých postav. Celá Harley Quinn je přesně taková, jak by se od filmu čekalo, na drobnosti, jako plyšový jednorožec pro Boomeranga i celá postava Jokera, se nezapomnělo.

To, že Jokera za posledných 30 let hraje už třetí herec, to už vůbec nevadí. Po Heathovi Ledgerovi převzal Jokera Jared Leto, který svojí zápornou postavu hraje zas po svém, ale je také dost maniakální a k postavě Harley Quinn je přesně tím zamilovaným temným milencem, jak by mělo správně být.

Příběh je zas o zničení nepřítele, který není z této planety, ale na rozdíl od jiných filmů, je příběh protkám odbočkami v ději, které nám důvody, proč vlastně je ten svět tak zničený jak je. A také odhaduje důvody hlavních postav, proč se vlastně dokážou spojit pro dobro světa.

Skoro půlka příběhu filmu se věnuje postupným odhalováním postav, kus po kusu, se vysvětlí její původ, a proč se dostali k tomu, aby zabránili svět. Příběh má i své sebeobětování a smrt pro větší dobro.

O hudbu se postaral Steven Price, který krom toho, že je dvorní skladatel režiséra Davida Ayera, je i držitel Oscara za Gravitaci. Moc původní hudby ke snímku moc nevzniklo, protože se hlavně jedná o písničkový soundtrack, který je z 80. let.

Je půlka roku 2016, čeká nás ještě hodně filmů, ale pro mě to je film roku, který mi zanechal dobrý vzpomínky. Dvě hodiny trvající zábavy a oddychu uběhlo strašně rychle, o dost rychleji, než Superman, a tak doporučuji na film zajít, pokud si chcete spravit náladu po předchozím filmu ze stejného universa.

Autor: Jiri Borovy | karma: 12.06 | přečteno: 570 ×
Poslední články autora