Jiri Borovy

S07E03: The Queen’s Justice - 45 %

5. 08. 2017 8:27:08
Tak ještě čtyři díly, než bude konec letošní sezony. A začínám opravdu nadávat. Asi se prostě tvůrcům nedaří naladit moji pozornost na správnou vlnu. Čekal jsem, že se další díl to trochu změní, ale opravdu ne.

Díl Spravedlnost pro královnu mě zase zklamal. Nevím, jak to vidí ostatní, ale mně to prostě připadá, že si před sebou scénáristé vyložili situace, kam chtějí, aby se oblíbené postavy dostaly, vymyslí si, co by tak mohly říct za monology, a tím končí. Potom už je to na hercích, jak se jim podaří svoji postavu bez pohybu prodat.

Slavné setkání Daenerys a Jona bylo hlavním motivem této epizody, ale ukázalo velkou slabost letošní série. Hlavní lákadlo, které mělo ukázat to nejdůležitější, vypadalo pouze tak, že čtyři lidé stáli nebo seděli v hlavní místnosti Targaryenů a vyměňovali si bonmoty.

Pro fanoušky je důležité vidět rozdíly mezi Daenerys , která má titul: „Za bouře zrozená, nespálená, matka draků, královna Andalů, Rhoaynů a Prvních lidí, Khalessi, Mhysa, Stříbrná paní, Lamačka řetězů, královna Meereenu a princezna Dračího kamene“ a Jonem, který je prostě pouze Jon Sníh – Král severu. Ale aby to všichni říkali jako na pohřbu a stáli jako solné sloupy, tak to prostě není ono.

Samozřejmě byly také další příběhy. Cerseina linka je čím dál nudnější. V království už nemá žádné zdatné protivníky. Může si dělat opravdu, co chce, a konečně dojde na odplatu za smrt její jediné dcery.

Na Zimohradě čeká Sansu pouze zima a šťastné setkání s Branem, který je posledním žijícím Starkem, jediným rozeným dědicem království, ale také Tříokou vránou.

Nebudu rozpisovat i další dějové linky, prostě jsem zklamán. Scenáristé vážně zklamali moji představu o tom, jak by měl seriál vypadat. Není to bohužel o tom, že máte rozestavěné figurky na šachovnici, a dodáte jim dlouhé, třeba i vtipné, texty do úst. Máte sice šikovné herce, kteří se svými postavami žijí už sedm let, ale pokud není co hrát, tak ani sebelepší herec stojící figurky nevylepší.

Je vidět, že tvůrci spěchají, snaží se normální příběh posunovat mílovými kroky, aby mohli vše důležité odvyprávět co nejrychleji. Čas ubíhá jako voda, tak rychlé tempo jsme v seriálu ještě neviděli. Bitvy jsou také značně urychleny, během minut jsou armády za hradbami a hrad je dobit. Nejradši bych vyhodil z epizody několik dlouhých dialogů, kde se nic neděje, a nahradil je pořádnou bitvou, kde lítají hlavy.

Doufám, že další díly budou lepší, jinak si opravdu budu muset říct, že sedmiepizodní sedmá sezóna je opravdu tím nejhorším, co mě mohlo v seriálu Hra o trůny potkat.

Recenze na první a druhý díl na Kritiky.cz

Autor: Jiri Borovy | karma: 7.04 | přečteno: 292 ×
Poslední články autora