Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta - 85 %

Když mi bylo dvacet tři, tak se mi líbili Piráti z Karibiku. Chtělo to trocha šoumenství Johnyho Deepa, osudovou lásku Orlanda Blooma a Keiry Knightley, samozřejmě zlého Geoffreye Rushe.

To ve spojení s letní sezónou byla velká oddychová událost, na kterou se dalo slušně navazovat.

Druhý díl a třetí díl se natáčeli spolu a vylepšíli úspěšnost roků 2006 a 2007. Čtvrtý díl byl trocha jiný, příběh se věnoval pouze Jacku Sparrowovi a jeho pomoci při zničení Černovouse a pramene mládí.

Po dlouhých 14 letech se vrátila znova ta samá sestava a to včetně Keiry Knightley, která opravdu už nemá žádný úspěšný film. Ostatní už jsou trocha slavnější. Hlavně Johny Deep je velká hvězda, Geoffrey Rush už má svoje zkušená léta, tak pokud chcete ve filmu nějakého velmi schopného herce, tak je tím pravým. Novými, i možná vycházejícími, hvězdami jsou Brenton Thwaites (Bohové Egypta) a Kaya Scodelario (Labyrint), kteří se ve společností zkušených herců z celé série snaží prosadit novou generaci pro další filmy.

Nová režisérská dvojice Joachim Ronning a Espen Sandberg natočila dost dobré pokračování filmů z první trojky. Příběh ze čtvrtého dílu se pouze lehce zmíní, spíše se věnujeme řešení problému, že stále od třetího  dílu je Will Turner stále kapitánem Bludného Holanďana, a tak se jeho syn snaží najít Poseidonův trojzubec, který dokázal zrušit kletbu jeho otce.

Děkuji producentům, že dávají možnost nové režisérské dvojici, aby dokázala, že umí natočit úspěšný velkofilm, který by svým chlebodárcům vydělal mnoho dolarů. Režiséři jsou šikovní. Chabý scénář dokázali správně provázat humorem a ani během více než dvou hodin se člověk nenudí, prostě příběh v klidu cestuje ke zdárnému cíli, protkanými humornými vložkami. Jedná se o lásku, vztah otce a syna/dcery. Samozřejmě jde taky o zničení záporáka (Javier Bardem), který jde se svou temnou duší za Jackem (chce ho zabít), aby se osvobodil od svého prokletí.

Nakonec samozřejmě všichni dobří přežijí a konečně se dočkáme Willa Turnera na pevné zemi, aby mohl obejmout svojí ženu, syna a jeho milou.

Porovnat pět filmů jde docela lehce, první díl byl přelomový, druhý a třetí díl byl prostě moc dlouhý a čtvrtý byl prostě dost slabý. A jaký je pátý díl? No je druhý nejlepší. Je na něm vidět, jak se režiséři odvázali, herci bavili a trikoví tvůrci předvedli. Čeká nás několik pěkných okamžiků k dobrému zapamatování.

Recenzi jsem napsal pro web Kritiky.cz

Autor: Jiri Borovy | středa 24.5.2017 12:13 | karma článku: 10,87 | přečteno: 404x