Pustina – 100 %

Tak už jsem viděl poslední díl Pustiny. No celá režisérská elita by se mohla zakopat, když nemá za sebou podporu amerických producentů, tak prostě patří k filmovému podprůměrů.

Ivan Zachariáš dokázal pod vedením HBO natočit seriál, který ve srovnání s velkoprodukcí amerických tvůrců je ve stejné kvalitativní úrovni.

Samozřejmě na to nebyl sám. Jeho druhým spolutvůrcem byla Alice Nellis, která spolu s ním natočila seriál, který nemá v ČR obdoby. Je to nejlepší seriál posledního desetiletí, za kterým jsou vidět peníze, které dokázaly splnit veškeré tužby tvůrců a splnit jejich představy.

Samozřejmě to nebylo jenom o režii, ale i hercích, kteří dokážou svým postavám dodat reálnost. Mezi vrchol hereckého umění nepatří Ulice a další mnoha set dílné seriály. Tím si herci pouze vydělávají na penzi.

Mezi vrchol hereckého umění je to, aby postavy opravdu žily, měly vzpomínky, jejich city a jejich život dokázaly pozměnit tak, že se fanoušci filmů/seriálu tetelí blahem, nad tím, že díl jejich seriálu prožívají spolu s ním.

Příběh o ztracené Míše Sikorové je přesně tím seriálem, který postupně odhaluje zákulisí tajemné obce Pustiny, ve které žijí všichni sousedi pospolu. Znají jenom vrchní slupku lidí, nikdo ale nevidí do jejich duše, kterou postupně během seriálu odhalují.

Není to jenom příběh o Míše a jejím zmizení, ale je to příběh o tom, jak je Pustina chudá. Každý obyvatel se snaží uživit, jak může. Někdo legálně, někdo nelegálně (drogy), vše komplikuje blízkost pasťáku pro mladistvé, který je plný úplatků, drog a je plný osobností, kteří nemají ke zločinu daleko.

Když si vezmu hlavní role, tak to nejtěžší udělají hlavní postavy. Na  Jaroslavu Duškovi a Zuzaně Stivínové celý seriál stojí. Jejich manželství není dokonalé, ale pro objevení jejich dcery oba dva udělají vše, co mohou. Těžkou roli Kláry Sikorové zvládla i Eliška Křenková. A mnoho dalších herců, kteří postavy hrají, jako kdyby v nich žili. Pro Evu Holubovou určitě bylo hraní její postavy snadné. Velmi překvapil Jan Cina a debutující Oskar Hes. I ostatní herci dokázali svým postavám vložit reálný život.

Nejen o hereckých postavách je celý seriál. Hudba Davida Boultera dokázala k celému seriálu dotvořit správnou náladu, která podporuje pocit beznaděje celého prostředí na samotě, kterou obklopuje důl.

Díky scénáři a dvou režisérům je celý seriál opravdu pro HBO ten správný. Určitě by neuškodilo, kdyby jej vysílala i Česká televize, to by se potom ukázalo, že od televizí, které můžou sledovat všichni, nemůžeme očekávat nic velkého. Všechny televize, ČT, Nova i Prima natáčí své seriály pouze s tím, aby vydělaly peníze. Pustina není o penězích, jde o kvalitu a dohled nad herci, kteří umí hrát a nehrají pouze pro peníze.

Jsem rád, že nevidím Duška, Stivínovou a další herce v seriálu, v různých nekonečných seriálech. Je to velká příležitost, aby oslovili evropskou (možná i americkou) produkci, aby si jich všimli.

Zachariáš i Nellis patří mezi nejlepší české režiséry, a tak je čeká v různých seriálech (pro HBO i pro film) velká budoucnost. S Pustinou si udělali velkou reklamu, na kterou všichni ostatní režiséři můžou leda vzdáleně koukat.

Recenzi jsem napsal pro Kritiky.cz.

Autor: Jiri Borovy | úterý 13.12.2016 12:01 | karma článku: 19,30 | přečteno: 901x
  • Další články autora

Jiri Borovy

Na západní frontě klid - 80 %

1.11.2022 v 10:39 | Karma: 14,16

Jiri Borovy

Far Cry 6 - DLC Vaas: Insanity

16.11.2021 v 20:38 | Karma: 0

Jiri Borovy

Far Cry 6

7.10.2021 v 9:13 | Karma: 4,18

Jiri Borovy

Far Cry 3

5.10.2021 v 9:02 | Karma: 4,63

Jiri Borovy

SK Slavia Praha nepostupuje

1.10.2020 v 14:26 | Karma: 14,32

Jiri Borovy

MAFIA Definitive Edition

1.10.2020 v 9:25 | Karma: 7,31

Jiri Borovy

Avengers: Infinity War - 100 %

27.4.2018 v 8:24 | Karma: 7,83

Jiri Borovy

Akta X - This (S11E02) - 40 %

24.1.2018 v 8:00 | Karma: 4,45
  • Počet článků 245
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 480x
Filmový a herní maniak. Rád píšu recenze články a občas i komentáře. Vše co mně napadne. Mám i obsáhlý archív článků a tak určitě tady uvidíte i více než 10 let staré články.

Mimo jiné i šéfredaktor: http://www.kritiky.cz